2. essee – ühe nutiteenuse analüüs (mElu)

Viimasel ajal on üldse palju nutiteenuseid turule tulnud, aga ega eestlased ka alla ei jää. Selle aasta suve lõpul tuli telekom välja uue peredele mõeldud rakendusega mElu. Siiamaani Beta versioonis olev rakendus, mis iOS seadmetele peaks tulema lähiajal, on esialgu saanud enamjaolt ikkagi negatiivset tagasisidet. Tänaseks päevaks on tehtud palju UX parandusi võttes arvesse just pahurate kasutajate tagasisidet ja tänu sellele on praeguseks kasvanud ka rakenduse hinne, mis algusaegadel jäi 2,7 kanti, kuid on tänaseks saavutanud hinde 3,0. Imelikul kombel ei ole suudetud veel välja anda iOS versiooni, mis on veninud natuke rohkem kui kolm kuud.

Alustaks siinkohal sisselogimise süsteemi loogikast ja efektiivsusest. Nagu igaski teises rakenduses, kus on võimalik teistega suhelda, tuleb esmalt end identifitseerida. mElu pakub sisselogimiseks peamiselt kahte varianti. Kaheks suuremaks võimaluseks on siis nn hard authentication, ehk kasutajal on võimalik enda mobiil-id kaudu rakendus aktiveerida. Teiseks võimaluseks on nn soft authentication, mis toimub siis läbi Elioni hallatavate e-mail kontode või sotsiaalmeedia kontode kaudu, milleks on Facebook, Gmail ja Microsoft hotmail. Sisselogimine iseenesest on suhteliselt arusaadav, kerge ja kiire. Ühes kommentaaris mainiti, et ei ole üldsegi aru saada, mida tegema peab, kuid vähegi natuke taibukam inimene proovib oma mistahes sotsiaalkontoga sisse logida. Olles esimest korda rakendusse siise loginud, tuleb sisestada telefoni number, juhul kui teie sisestatud e-maili kontoga ei ole seotud ühtegi telefoninumbrit. Seejärel peab kasutaja helistama ekraanil kuvatud numbril ja kuuldes “käsklus on edastatud” sõnumit, võib asuda koheselt rakendust kasutama.

Mis on rakendus ilma teiste kasutajateta. Loomulikult ei ole mElu rakenduses midagi erilist üksi teha. Võib-olla peale selle, et saad oma poelisti telefoni märkmiku ja tavalise pabermärkmiku asemel rakendusse kirjutada ning seal on lihtne ostukorvi poetatud asju märkida. Lisamiseks on sul vaja oma pereliikme kontaktnumbrit kontaktiraamatus. Saad valida sobiva kasutajapildi oma pereliikmele ning kui pereliige on oma telefoni tulnud sõnumis viidatud numbrile helistanud, siis on ta sinu rakendusse lisatud. Esimene õigus, mis sul oma pereliikme üle on võimalik saavutada, on positsioneerimise õigus.

Peamised funktsioonid, mida mElu rakendus pakub, on suhteliselt tavalised asjad, mida inimesed võiksid kasutada igapäevaselt. Üheks näiteks võib tuua ostulisti. Pereringis on väga hea funktsionaalsusega. Sellepärast, et näiteks pereisa teatavasti käib õhtuti ennem töölt koju tulemist poest läbi, aga alati ei ole meeles, mida väike Juhan poest tahtis. Tänu mElu rakendusele saab väike Juhan oma soovid mElu ostulisti kirja panna ja isa toob talle selle asja poest. Samuti võib seda kasutada ka lihtsalt pere ühise ostulistina, mis on eelnevalt kodus valmis mõeldud ja poodi minnes on hea seal ära märkida, mis on juba ostukorvu pandud. Igati tõhus lahendus. Pereteadete funktsioon täidab ka tegelikult oma koha peremaailmas. Kuigi tänapäeval on päris palju laste vanemaid ka facebook’i kasutaja teinud, kuid on ka väga palju neid, kes seda teinud ei ole. Ja siin tulebki appi mElu. Pereteadetes on väga lihtne peresiseselt sõnumeid saata, ei pea eraldi otsima, millisele kasutaja saadad, vaid kui sul on pereliikmed rakendusse lisatud, siis käib see hõlpsasti. Rakendus on tegelikult tõesti vägagi peredele mõeldud, sest on ka olemas pere sündmuste lisamise koht, mida jällegi näevad kõik pereliikmed. Näiteks on vaja kõigil minna laupäeval maale vanaema juurde sünnipäevale, siis see on ideaalne koht selleks, kuhu see sündmus kirja panna. Saab ka lisada meeldetuletuse aega, mis jällegi kõigile kasutajatele meelde tuletab sündmuse toimumist.

Üheks kõige suuremaks funktsionaalsuseks reklaamitakse mElu-s positsioneerimist. Ehk on võimalik näha reaalajas pereliikmete asukohta. Väga palju oli rakendusel esialgu kriitikat, et jälle uus jälitamise äpp ja palju muud. Tegelikult see nii ei ole, sest paljud noored inimesed ja ka võib-olla vanemad, kellel väikseid lapsi ei ole, ei saa aru tegelikust lapse positsioneerimise vajadusest. Täpsemalt siis sellepärast, et väikse lapsega võib väga palju juhtuda teel koolist koju. Ükskord tuleb vales bussipeatuses maha, teinekord läheb vale bussi peale või lihtsalt on ära eksinud mõnel vaheaja päeval, kui soovis sõpradega kinno minna. Lapsevanemal on maru lihtne kindlaks teha, kus laps on ning teda selle järgi juhendada, kuhu laps liikuma peaks või siis ise järgi minna lapsele. Kui vanem ei saaks oma last positsioneerida, siis on väga raske lapse kirjelduste järgi kindlaks teha kuhu ta on nüüd sattunud. Mina nõustun täielikult sellega, et positsioneerimine on kasulik nii lapsele, kui ka lapsevanemale.

Tehnilisemate funktsioonide poolest on kasutajal ka võimalus enda kodune wifi ruuter ühendada äppiga. See loob võimalusi wifi-s olevatele seadete keelata wifi edastamise, ehk kontrollida seadete internetti. Lisaks on võimalus ka teleri kanaleid vahetada ja lukustada, et keegi ei saaks kanali pealt ära panna. Eelnevad asjad toimivad ainult uuemat sorti digiboksi peal kahjuks. Lepingu omanikel on lubatud oma numbritel piirata andmeside kasutust, seda siis kas kinni või lahti lülitades. Veel on olemas ka võimalus vaadata enda telefoni mobiilside andmekasutust. Mis on minuarust vägagi kasulik funktsionaalsus.

Kasutajakogemuse ja disaini poolest on rakendus uudne. Disaini poolest võib-olla mitte just niipalju, sest tegemist on ikkagi disainiga, mis sobib rakenduse kasutamisega. Esimene taolise kasutuskogemusega (Facebook paper) Eesti rakendus oli Tallinna Lennujaama rakendus. Äppi tagasides on palju vastakaid hääli kasutajakogemuse suhtes, kuid mina ütleks, et uudne lähenemine ja olgugi, et esialgu vajab harjumist, kuid pärast on seda palju lihtsam kasutada.

Lõppkokkuvõttes on mElu rakenduses päris palju funktsioone, mis on kuluvad nii mõneski peres marjaks ära. Ise ma kasutaksin seda rakendust küll, kui see kunagi ka iOS seadmetele jõuaks. Kindlasti mitte igapäevaselt, vaid ta oleks mul olemas ja on vahel hea panna mõningad tähtsamad sündmused ühte kindlasse kohta kirja ja mis on ka kõigile nähtaval. Vastakatest kommentaaridest hoolimata Google Play poes, annaksin mina rakendusele hindeks tugeva nelja, sest tegu on ikkagi igapäevaseid toiminguid lihtsustava rakendusega ja mis peamine, aitab väikestel Juhanitel kergemini toime tulla ära eksides.

Google Play Store link ja Telekomi enda lehel olev tutvustus.

Leave a comment